Welkom bij Bookmakers.be

Momenteel niet beschikbaar

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Als gevolg daarvan kunnen we momenteel ons betrouwbare overzicht van bookmakers voor België niet tonen.

Als u 24 jaar of ouder bent en in Nederland woont, kunt u terecht op onze Nederlandse website VoetbalGokken.nl. Daar vindt u een actueel aanbod voor Nederland.

Definitief verbod op belspelletjes in heel België

23 januari 2023

Wie voor 2000 is geboren kent ze nog wel: belspelletjes op tv. Het was een simpel concept. Op tijdstippen dat er geen andere programma’s werden uitgezonden stond soms een belspelletje ingepland. Dat kon vroeg in de ochtend zijn maar ook laat in de nacht.

Hoe werkten belspelletjes?

Het concept was eenvoudig en duidelijk. In beeld verscheen een knappe jongeman of beeldschone jongedame achter een tafeltje met een telefoon. Er volgde een quizvraag of een raadsel en iedereen mocht bellen naar een nummer dat in beeld verscheen. Wie het juiste nummer live op tv gaf, won daarmee een leuke geldprijs of een cadeau dat de moeite waard was. Het concept was in heel West-Europa uiterst populair en er kwamen meerdere varianten op het spel. Voor de exploitanten was het ook zeer lonend. Niet de eerste beller met het juiste antwoord werd doorverbonden maar beller nummer ‘zoveel’. Uiteraard was er ook een toeslag op ieder telefoontje en op die manier konden de prijzen en andere kosten worden terugverdiend en een winst worden gerealiseerd.

Steeds populairder

In eerste instantie werd het concept als een eenvoudige manier gezien om kijktijd te vullen op een interessante manier zonder veel gedoe. Maar toen bleek dat de spelletjes steeds populairder werden, kwam er onafhankelijk onderzoek. Gelet op het schema van uitzenden, waren het vooral oudere (soms ook eenzame) mensen die meededen aan de spelletjes en dat ging dan vaak om grotere bedragen aan belkosten dan in eerste instantie was verwacht. Ook waren er exploitanten die het wat minder nauw namen met de regels en bellers langer aan de lijn hielden dan nodig was om de opbrengst per gesprek te verhogen. Ook de tijdsduur tot het winnende telefoontje kwam was soms opmerkelijk lang ondanks de eenvoud van de vragen. In sommige landen liep het enigszins uit de hand. In Nederland volgde een volledig verbod in 2007.

Belspelletjes moeten plaatsmaken voor bookmakers

In Vlaanderen werd in 2012 de Mediawet aangepast waardoor belspelletjes niet langer mochten worden uitgezonden. In het Franstalige gedeelte van ons land was er nog een zender met een vergunning voor deze programma’s. Deze liep af in oktober van 2022. Er werd overigens niet veel meer gebruik van gemaakt. De Kansspelcommissie adviseert de overheid nu een wettelijke verbod voor deze spelletjes. Inmiddels zijn ze niet langer populair omdat de tv veel minder vaak aanstaat. Ook zijn er de online casino’s en bookmakers die laagdrempelig zijn en onder voortdurende toezicht staan. De behoefte aan het amusement via het belspelletje op de tv lijkt daarmee te zijn verdwenen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.