Disney betreedt de wereld van het gokken op sportwedstrijden

17 november 2021

Insiders hadden het al eerder verwacht, maar Disney kondigde als vooruitzicht voor het vierde kwartaal 2021 aan ook sportweddenschappen te gaan aanbieden. CEO Bob Chapek maakte dit duidelijk tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers. Uiteraard is Disney vooral bekend als een bedrijf voor de hele familie met pretparken, resorts, shows en films. Vanwege ook de aanhang onder jongeren heeft Disney lange tijd niet meegedaan aan het aanbieden van sportweddenschappen. Volgens Chapek is het ook onder de jongeren (boven de 18) inmiddels veel meer geaccepteerd om af en toe een gokje te wagen.

Disney is ook eigenaar van ESPN+

Disney is in de eerste plaats een media-bedrijf. Een van de onderdelen is ESPN+. Deze streamingdienst streamt sport uit de hele wereld en is in heel Noord-Amerika te gebruiken. Op het continent heeft Disney 17 miljoen abonnees en dat is uiteraard een prachtig uitgangspunt om ook weddenschappen op sport te gaan aanbieden. Dat werd nog duidelijker toen Disney de rechten verwierf om 5 jaar lang exclusief de wedstrijden van de NFL te mogen uitzenden. Ook daarna kan het bedrijf 7 jaar lang een aantal belangrijke wedstrijden streamen. Het Amerikaanse football behoort met basketbal en honkbal tot de meest populaire sporten in de VS.

Uiteraard zal het mega-concern zich niet uitsluitend op de VS gaan richten. Europa is een steeds meer interessant gebied geworden, nu het vrijwel overal mogelijk is om ook online een gokje te wagen. Het ligt dan in de verwachting dat Disney in België ook zo snel mogelijk aan de slag zal willen, wellicht door een overname of samenwerking met een media bedrijf. De Belgische markt zal een dergelijke goed bekend staand bedrijf zeker graag verwelkomen.

Hoe is de omslag bij Disney tot stand gekomen?

Bob Chapek gaf tijdens het kwartaaloverzicht toe dat er zorgen bestaan dat deze nieuwe tak afbreuk kan doen aan het imago van het mediabedrijf. Het grote publiek associeert Disney immers meer met Mickey Mouse en minder met sport, laat staan wedden op sport. Maar door eigen onderzoek in de afgelopen 20 jaar, durft het bedrijf deze stap nu aan. Dat heeft vooral te maken met het feit dat online sportweddenschappen steeds meer legaal kunnen plaatsvinden op vele plaatsen op de wereld en het gokken op wedstrijden niet langer een negatief beeld oproept. Ook in België zijn er steeds meer jongeren (18+) voor wie een gokje af en toe, deel is gaan uitmaken van hun leefpatroon.