Een sure bet, bestaat dat?

13 december 2021

Is een sure bet, een weddenschap die je altijd wint, in de praktijk mogelijk? Waarschijnlijk denk je nu van niet, want hoe zeker de uitkomst van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd ook lijkt,  huizenhoge favorieten verliezen af en toe van een veel zwakker geacht elftal. Op die manier kan je ook geen sure bet afsluiten. Dat is sowieso onmogelijk bij één bookmaker. Om zeker te winnen moet je altijd bij meerdere bookmaker een weddenschap afsluiten.

De totstandkoming van odds of quoteringen

Om succesvol te zijn als bookmaker is het van groot belang om je odds in orde te hebben. Het berekenen van de winkansen van ploegen of individuele sporters gebeurt tegenwoordig volledig door speciale software, waarin zoveel mogelijk factoren zijn betrokken. Vaak gebruiken bookmakers dezelfde en beproefde programma’s. Als je dan ook naar de odds gaat kijken bij verschillende legale bookmakers in België zal je nauwelijks verschillen zien. Wellicht biedt de ene je  een wat hogere opbrengst als jouw favoriet wint, maar meestal is dat een relatief klein verschil en het is zeker geen sure bet. Echter kunnen dit soort verschillen tussen de quoteringen bij bookmakers wel degelijk zorgen voor een sure bet.

Een voorbeeld van een sure bet

Een van de meest populaire weddenschappen bij het voetbal (na voorspellen van winst, gelijkspel of verlies) is een gokje te wagen op het aantal doelpunten per wedstrijd. Daarbij is de basis in het algemeen meer of minder dan 2,5 goals. Dat is uiteraard een zeer duidelijke keuze en er is altijd een winnaar. Maar het is ook een moeilijk voorspelbaar gegeven voor een bookmaker, althans diens software. Stel je voor dat je de volgende quoteringen ziet bij verschillende bookmakers voor dezelfde wedstrijd:

  • Bookmaker 1: 2,10 voor meer dan 2,5 doelpunten.
  • Bookmaker 2 : 2,20 voor minder dan 2,5 doelpunten.

Dat is een sure bet indien je hetzelfde bedrag inzet bij beide bookmakers. Een bedrag van € 10 bij beide bookmakers levert € 1 op bij meer dan 2,5 doelpunten en zelfs € 2 bij minder dan 2,5 doelpunten.

Een sure bet bestaat echt

Uiteraard ga je daarmee geen megawinsten scoren en de kans dat je een dergelijke sure bet tegenkomt, is zeer zeldzaam. Het is ook mogelijk om een sure bet te doen op de uitkomst van een wedstrijd. In dat geval moet je ook 3 weddenschappen afsluiten op winst, verlies en gelijkspel bij 3 verschillende bookmakers met verschillende odds. Daar komt uiteraard wel wat rekenwerk aan te pas en ook de feitelijke winst zal niet extreem hoog kunnen worden. Maar het is toch een prettige gedachte dat een sure bet bestaat.