Hoeveel jongeren wagen zich aan het gokken?

30 juni 2020

Hoewel minderjarigen nog niet mogen gokken, zijn er toch altijd een paar die zich daar niets van aantrekken. Wellicht omdat ze meegenomen worden door meerderjarigen, misschien ook omdat ze op eigen houtje iets uit willen proberen. De toezichthouder van onze zuiderburen, de Nederlandse Kansspelautoriteit, heeft in 2019 een enquête gehouden onder jongeren. Daaruit blijkt dat ook minderjarigen nog steeds wel eens een gokje wagen. Zodra men 18 is, gaat men overigens vaker gokken en dat is positief, omdat het vanaf die leeftijd in Nederland immers legaal is. De cijfers in België zijn naar alle waarschijnlijkheid vergelijkbaar met die van onze noorderburen, hoewel bij ons uiteraard geldt dat je voor de meeste kansspelen 21 moet zijn.

Minderjarigen nemen ondanks verbod deel aan kansspelen

Het mag dan niet toegestaan zijn, minderjarigen nemen nog steeds deel aan kansspelen. Of het nu gaat om krasloterijen, gewone loterijen, kansspelautomaten of sportweddenschappen, er zijn altijd minderjarige deelnemers bij. Uit het onderzoek blijkt dat zeker 11% van de minderjarigen wel eens heeft meegedaan bij een krasloterij. Maar opvallend is dat ook 5% wel eens deelneemt aan sportweddenschappen en dat is relatief gezien toch best veel. Hoe vaak zij per maand of per jaar hieraan deelnemen, werd overigens niet bekend uit het onderzoek.

Meer gokkers vanaf de leeftijdsgrens

Vanaf de leeftijdsgrens die is ingesteld voor het gokken, ging het aantal dat meedeed aan loterijen en weddenschappen ook omhoog. Dit is uiteraard positief nieuws, want het laat zien dat de leeftijdsgrens niet voor niets is ingesteld. Er is namelijk geen toename te zien bij de spellen waarvoor geen legitimatieplicht is vanwege de leeftijd.

Hoe verklaar je het aantal minderjarige deelnemers dan?

Eigenlijk is er maar één verklaring voor minderjarige deelnemers bij gokspellen. De leeftijdscontrole faalt. Het kan zijn dat men niet naar de legitimatie vraagt, maar het kan ook zijn dat er een meerderjarige bij is, die de minderjarige meetrekt. Het is bovendien spannend om mee te doen, ook al heb je de minimale leeftijd nog niet bereikt. Toch zal de controle zowel bij fysieke als bij online kansspelen scherp zijn en blijven. Minderjarigen mogen niet deelnemen aan kansspelen, omdat zij vatbaarder zijn voor verslaving. Hun brein is nog niet volgroeid en wanneer je jong bent als je gaat gokken, dan zou dit later voor problemen kunnen zorgen.

Ben je meerderjarig en wil je een gokje wagen?

Wanneer jij voldoet aan de leeftijdseisen, dan is er natuurlijk geen enkel probleem en kun je ook via onze website een gokje wagen. Wij hebben een overzicht gemaakt met betrouwbare online bookmakers, om het jou een beetje makkelijker te maken. Kies er eentje uit en speel!