IBIA ontvangt 42 meldingen over verdachte weddenschappen

6 mei 2022

De International Betting Integrity Assocation heeft in het 1e kwartaal 42 meldingen ontvangen van verdachte weddenschappen. Van de meldingen kwamen er 23 uit Europa. In 2022 waren daarbij geen wedstrijden in Nederland begrepen. In 2021 was  dat nog wel geval betreffende een gele kaart voor een speler van eredivisionist Sparta. Zeer recent werd het onderzoek naar deze mogelijke vorm van matchfixing afgesloten en werd de voetballer vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Overigens is dezelfde prof nu weer betrokken bij een onderzoek naar deelname aan een criminele organisatie.

Hoe werkt de IBIA?

Bij de associatie zijn wereldwijd de belangrijkste bookmakers aangesloten. Vrijwel alle vergunninghouders in Nederland die zich richten op sportweddenschappen horen hierbij. Als een van de leden een verdachte weddenschap constateert wordt deze doorgegeven aan de IBIA en aan alle leden daarvan. Hierdoor is het derhalve mogelijk dat bookmakers overal op de wereld kunnen checken of de verdachte weddenschap ook bij hen voorkomt en wellicht een bijzonder karakter heeft. De bookmakers informeren naast de IBIA en collega’s ook de betreffende autoriteiten in het land en de sportbonden, zodat er indien mogelijk passende maatregelen kunnen worden genomen.

Waar komen de meeste meldingen vandaan?

Gedurende het eerste kwartaal waren er in 6 sporten verdachte weddenschappen die over 22 landen verspreid waren. Helaas komt het grootste aantal meldingen in 2022 tot dusverre van het Europese continent. Het is echter niet het voetbal dat tot de meeste meldingen heeft geleid, maar tennis, gevolgd door (wellicht onverwacht) tafeltennis. Bij de 42 meldingen waren er 14 over tennis (hierbij werden 8 partijen in Europa gespeeld) en 10 betreffende tafeltennis. Dat was overigens een forse daling ten opzichte van het 4e kwartaal van 2021 toen er respectievelijk 33 meldingen waren over tennis en 20 ter zake tafeltennis. De IBIA geeft niet aan waarom juist deze sporten zo vaak leiden tot meldingen.

Weinig meldingen in het voetbal

Voetbal werd niet zo vaak gemeld: in het eerste kwartaal van 2022 in totaal 9 keer. In Europa ging het daarbij om 2 wedstrijden, eentje in Spanje en de andere in Kosovo. Verdere details werden daarover niet bekend gemaakt, mede om een mogelijk onderzoek niet te frustreren. Gelet op het feit dat in Europa voetbal veruit de meest populaire sport is om op te wedden, valt het aantal meldingen derhalve behoorlijk mee. De IBIA richt zich ook op eSports. In 2022 werd een bekende Chinese e-sportster voor het leven geschorst vanwege betrokkenheid bij matchfixing.