Internationaal voetbal steeds meer verbonden met bookmakers

9 september 2021

Borussia Dortmund en Bwin hebben hun contract verlengd tot en met het seizoen 2023/2024. Dat is een goed bericht voor de online bookmaker, omdat Dortmund dit seizoen weer deelneemt aan de Champions League. Ook heeft de club een van de grootste en meest fanatieke supportersgroepen in Duitsland. Op de reclameborden zal in de komende seizoenen dus reclame te zien zijn van Bwin. Bovendien kunnen  via de app consumenten 24/7 de odds bekijken voor wedstrijden van Borussia en andere nieuwtjes over de club lezen. De meeste aanhangers kiezen uiteraard dan voor hun gokje de ‘bookmaker’ van de club. Bwin heeft in Duitsland ook overeenkomsten met Union Berlin en FC Köln. Deze clubs zijn geen directe concurrenten van Dortmund, zoals bijvoorbeeld RB Leipzig en Bayern München dat wel zijn. Deze beide clubs hebben dan ook een overeenkomst met een andere bookmaker.

Girondins de Bordeaux speelt weer met Winanax op de borst

Voor de derde keer na 2015 en 2019 speelt Bordeaux met shirtreclame van Winamax. Deze online bookmaker is vooral bekend van de online pokertoernooien, maar is ook al jaren bezig met sponsoren van voetbalclubs. Daarbij beperkt het zich niet tot Frankrijk, maar is ook actief in andere grote voetballanden. Bordeaux is een grote club in Frankrijk, al zijn de meeste ogen uiteraard gericht op Paris Saint Germain. Zeker nu deze laatstgenoemde club met de onbegrensde financiële middelen ook Messi heeft weten te lokken. Maar de club uit Bordeaux en de sponsor hopen door de samenwerking zowel nationaal als internationaal beter te kunnen presteren.

Overige grote voetballanden zijn minder enthousiast

In Spanje is sinds het seizoen 2020/2021 reclame voor (online) gok-exploitanten verboden in de voetbalstadions. Dat geldt zowel op de shirts als de borden. Dat kwam hard aan in het Zuid-Europese land, omdat plotseling 8 clubs op zoek moesten naar een nieuwe hoofdsponsor. Ook in Italië werden bedrijven in de gokindustrie in eerste instantie uit de stadions verbannen. Vanwege de coronacrisis lijkt in Italië een ommekeer plaats te vinden. De clubs hebben veel inkomsten gemist door de niet gevulde stadions en kunnen wel een financieel steuntje in de rug gebruiken.

In Engeland, niet alleen het ‘home’ van voetbal maar ook van het gokken op sportwedstrijden twijfelt men nog over het verder toestaan van dergelijke reclame in de voetbaltempels. Ook in België is men er nog niet over uit of de combinatie van voetbal en online bookmakers als sponsors de juiste is. Ben jij nog op zoek naar een bookmaker om een gokje te wagen op je favoriete sport? Op onze website vind je een overzicht van bookmakers die onder toezicht staan van de Kansspelcommissie.