Kanalisatie in Zweden inmiddels op 92%

13 oktober 2022

Er zijn geen recente cijfers bekend uit België en onlangs bleek in Nederland dat men daar verwacht tegen het eind van het jaar op een percentage te zitten van rond de 80% wat betreft spelers die kiezen voor een legale online bookmaker of andere exploitant van kansspelen. De Zweedse waakhond voor online kansspelen heeft in de maanden mei en juni een groot onderzoek uitgevoerd naar het gokcircuit in het Scandinavische land. In totaal werden 4.400 Zweden ondervraagd door Spelinspektionen met medewerking van onderzoeksbureau SKOP. In totaal bleek nog slechts 8% van de spelers gebruik te  maken van een illegale aanbieder. 

Waarom koos men voor een illegale aanbieder?

Van die 8% van de Zweedse spelers gebruikte 2% onbewust een illegale aanbieder, derhalve had men zich niet eerst geïnformeerd bij de autoriteit omtrent de status van de exploitant. De overige consumenten hadden bewust gekozen voor een illegale aanbieder. Daarvoor waren er twee belangrijke redenen. In de eerste plaats konden een aantal spelers niet meer terecht bij legale aanbieders omdat ze geregistreerd stonden in het uitsluitingsregister. Een tweede reden was het aanbod van bonussen. In Zweden is het evenals in meerdere Europese landen alleen mogelijk om een bonus toe te kennen bij een  nieuwe account. In België is het bonusbeleid zelfs nog strakker. Een aantal Zweden koos om die reden voor een illegale online bookmaker. Bij de spelers die gebruikmaakten van een illegale aanbieder waren online gokkasten en pokeren de meest gebruikte opties. Het wedden op sport kwam nauwelijks voor.

Spelpause.se is algemeen bekend bij de Zweedse gokkers

Zweden kent ook een uitsluitingsregister: Spelpause.se. Wie daar geregistreerd staat (vrijwillig of verplicht) kan geen account meer openen bij een legale exploitant totdat de inschrijving is beëindigd. Dit register is bekend bij 80% van de spelers die meededen aan het onderzoek. Momenteel staan er 80.000 Zweden ingeschreven in het register. België  kent een dergelijk systeem niet. Maar een vergelijking is te maken met het Nederlandse register CRUKS. Hierin staan 23.000 Nederlanders ingeschreven. Daarbij is de Zweedse bevolking met ongeveer 10 miljoen beduidend lager dan de bijna 18 miljoen bij de noorderburen. De afgelopen tijd vinden er diverse grote onderzoeken plaats waar het de goksector betreft in Europese landen. Op dat punt lijkt België achter te blijven. Het is bekend dat de federale regering zich zorgen maakt over de mogelijk negatieve effecten van online kansspelen. Tot dusverre is dat echter niet onderbouwd met onderzoek.