Komen er Europese maatregelen tegen matchfixing?

9 december 2021

Matchfixing tast de reputatie van de sport aan en maakt het wagen van een gokje op een wedstrijd ook minder fair dan bedoeld is. In vrijwel heel Europa is het inmiddels mogelijk om legaal bij een online bookmaker in te zetten op sport. Dat wil echter niet zeggen dat het probleem van matchfixing inmiddels is opgelost. Het is nog maar een paar jaar geleden dat het Belgische betaald voetbal werd opgeschrikt door verhalen over  het ‘fixen’ van een aantal wedstrijden op het hoogste niveau. Inmiddels is er in ons land extra aandacht voor dergelijke zaken. Ook elders in Europa speelt dit probleem echter en op EU-niveau wordt er gesproken over een gezamenlijke aanpak. Ook in Nederland spreekt de politiek over een duidelijker aanpak bij matchfixing.

D66 wil expliciete vervolging bij matchfixing

De politieke partij D66 staat in Nederland voor vernieuwing van wetten en procedures. De partij maakt deel uit van de huidige demissionaire regering en zal, als tweede partij, in het land waarschijnlijk ook deel gaan uitmaken van het nieuwe kabinet dat rond de kerst wordt verwacht. In het parlement heeft D66 zich sterk gemaakt voor expliciete vervolging bij matchfixing. Momenteel is ook in Nederland matchfixing wel strafbaar maar heeft dit niet geleid tot vervolging tot dusverre. Daarbij zijn er in Nederland de laatste tijd signalen geweest van ongewenste beïnvloeding. De meerderheid van het parlement is het eens met D66 en naar verwachting zal de nieuwe regering maatregelen moeten treffen.

Matchfixing in Nederland?

Er gaan al een tijdje geruchten rond de Nederlandse darter Raymond van Barneveld en enkele proftennissers. Een onderzoek is niet ingesteld. Toen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onlangs een documentaire over matchfixing wilde maken, kwamen ze in contact met een matchfixer. Deze verklaarde onomwonden dat hij voor Aziatische gokkers een aantal wedstrijden in de beloftencompetitie had gekocht. In deze competitie spelen jonge spelers voor weinig geld in de hoop een plaatsje te veroveren in het eerste team van de club. Er is nauwelijks publiek en de wedstrijden worden op achteraf veldjes gespeeld.

Na onderzoek bleek dat er in Azië flink op wordt gegokt en dat er duidelijke onregelmatigheden werden geconstateerd bij wedstrijden die door de matchfixer werden genoemd. Er ging een schok door de Nederlandse voetbalwereld, omdat duidelijk werd dat matchfixing soms zeer eenvoudig is. Een groot onderzoek is aangekondigd en het probleem is nu ook een politieke zaak geworden. Wanneer er Europese maatregelen aangekondigd worden, dan zal dit ook in België doorgevoerd worden. Dat jaagt voorlopig echter geen schrik aan. In ons land is er namelijk al jaren extra aandacht voor dit soort zaken. De Kansspelcommissie zit hier bovenop. Betrouwbaar een gokje op sport wagen? Dat kan bij een van de bookmakers die onder toezicht staan van de Kansspelcommissie.