Welkom bij Bookmakers.be

Momenteel niet beschikbaar

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Als gevolg daarvan kunnen we momenteel ons betrouwbare overzicht van bookmakers voor België niet tonen.

Als u 24 jaar of ouder bent en in Nederland woont, kunt u terecht op onze Nederlandse website VoetbalGokken.nl. Daar vindt u een actueel aanbod voor Nederland.

Meer inzicht in de EPIS lijst

24 januari 2023

Als sinds 2004 bestaat in België de lijst Excluded Persons Information System. Dit is een soort zwarte lijst voor mensen die geen toegang krijgen tot de legale gokbedrijven in ons land. De data worden beheerd en beschermd door de Kansspelcommissie. Een ieder die een account wil aanmaken bij een online bookmaker of casino wordt gecheckt op vermelding in de EPIS lijst. Naar verluidt staan er momenteel ongeveer 300.000 personen op de lijst vermeld.

Op eigen verzoek opgenomen op de lijst

De meeste mensen op de lijst staan daar op eigen verzoek. Ze beseffen dat ze in de problemen kunnen raken omdat ze uit ervaring weten dat ze gevoelig  zijn voor verslavingsverschijnselen. Het is erg eenvoudig om jezelf op de EPIS-lijst te plaatsen. Aanmelding met identificatie is voldoende. Uitschrijven is in principe even eenvoudig. Het is ook mogelijk op indicatie onvrijwillig op de lijst terecht te komen, bijvoorbeeld omdat een bookmaker constateert dat het gokgedrag van een klant problematisch lijkt. Een onvrijwillige inschrijving vindt slechts plaats nadat een uitvoerig onderzoek heeft plaatsgevonden waarbij de betrokkene in alle stadia om medewerking wordt verzocht.

Toch deelname aan gokspellen

Onlangs vond er een uitgebreide enquête plaats onder de inschrijvers op de EPIS-lijst. Deze was uiteraard op vrijwillige basis. Sommige uitkomsten waren verbazend. Van de inschrijvers was slechts 16% ooit onder behandeling geweest voor de problemen waarmee ze worstelen op het gebied van verslaving.  Ondanks de vrijwillige keuze voor opname op de lijst gaf ongeveer 25% van de ondervraagden aan toch deel te nemen aan gokspelletjes. Dat is uiteraard mogelijk bij illegale aanbieders, omdat deze geen check doen op inschrijving. Ook zijn er loterijen en vergelijkbare evenementen die officieel niet tot de gokbranche behoren maar daarbij wel heel dicht in de buurt komen.

De situatie in België is overigens niet veel anders dan in ons omringende landen. Ook daar blijkt dat veel mensen die zich vrijwillig laten uitsluiten van de legale sector toch weer de weg vinden naar gokken in het illegale circuit. Bijzonder, omdat de risico’s daar groter zijn, doordat er geen controle is op problematisch gokgedrag en de betrouwbaarheid ook niet wordt gewaarborgd door een waakhond.

Sommige beroepen uitgesloten van kansspelen

In België zijn ook een aantal beroepen uitgesloten van het gokken. Onder andere  magistraten, deurwaarders, notarissen en politieagenten worden opgenomen in de EPIS-lijst en krijgen geen toegang krijgen tot (online) kansspelen. Achtergrond hierbij dat ze met een gokschuld eerder chantabel zouden kunnen worden. Er zijn maar weinig landen die een dergelijk verbod kennen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.