Nederlandse profvoetballers betrokken bij illegale goksite

4 april 2022

Vorige week zijn er meer details naar voren gekomen over een onderzoek van Justitie naar een illegale goksite in Nederland. De reden van het onderzoek was het vermoeden dat de bookmaker werd gerund vanuit een criminele organisatie. De zoon van een vermeende grote drugshandelaar leidde het bedrijf.

Illegaal wedden op sport en meer

De site is inmiddels opgeheven, maar het was al bekend geworden dat topspelers zoals Wesley Schneider en Dirk Kuyt hier met grote bedragen hadden gegokt. Beide werden verhoord door justitie. Het verhaal van Kuyt dat hij zijn winst (soms honderdduizenden euro’s) contant kreeg uitbetaald op een afgelegen plek, vaak in een plastic boodschappentasje, verhoogde het vermoeden van witwassen. Het komt wel vaker voor dat profvoetballers na hun actieve carrière op zoek gaan naar nieuwe spanning in hun leven. Het wedden op sport, met grote bedragen, is dan een optie. Echter werd op vrijdag 1 april (geen grapje) duidelijk dat een aantal actieve profs nog verder was gegaan dan het wedden, terwijl ook dat niet toegestaan is bij een bookmaker zonder vergunning. De namen van deze spelers zullen gezien hun privacy hier niet worden genoemd.

Beleggen in een (criminele) bookmaker voor het pensioen

Justitie heeft inmiddels bekend gemaakt dat een profvoetballer die vorige dinsdag nog op de reservebank zat voor de wedstrijd van Oranje tegen Duitsland ook voor forse bedragen heeft gegokt. Het ging echter nog verder. Twee profs die actief zijn in de hoogste divisie van het voetbal in Nederland hadden aandelen gekocht in de bookmaker. Dat was bedoeld als een extra pensioenpotje na afloop van hun carrière. Meerdere voetballers hadden een aanbod om ook aandelen te kopen geweigerd. Nog pikanter is dat tegen een van beide aandeelhouders nog een onderzoek loopt wegens mogelijke matchfixing. Daarbij ging het om een verdachte gele kaart, waarop extreem veel geld was ingezet. In Nederland is het niet mogelijk om bij bookmaker met vergunning te gokken op gele of rode kaarten dan wel andere ‘negatieve’ zaken die eenvoudiger te ‘fixen’ zijn.

De beide spelers wensten geen commentaar te geven op de berichten. Ze beschouwden zich als ‘veroordeeld’ voor ze zich konden verdedigen. Ook de club waar beide spelers momenteel onder contract staan, onthield zich van commentaar. Er werd echter wel opgemerkt dat de investering was bedoeld voor een periode na de actieve loopbaan in het betaalde voetbal. De Nederlandse voetbalbond KNVB gaf aan dat de kwestie zal worden beoordeeld zodra er meer gegevens bekend zullen worden. Indien de berichten door feiten worden onderbouwd, zal de bond optreden.