Oddschecker Global Media verkocht aan Bruin Capital

26 juli 2021

Het bericht heeft niet de koppen van de kranten gehaald. Toch is een dergelijk bedrijf erg belangrijk voor iedereen die wel eens een gokje waagt op een sportwedstrijd. Daarbij draait het voor een groot deel om de odds. Er is eigenlijk geen goed ander woord voor dat duidelijker is en daarom gebruiken we in de rest van de tekst ook gewoon ‘odds’. De verkochte oddschecker is vooral voor de Britse en Amerikaanse markt bedoeld. In de VS is online gokken in veel staten overigens nog niet mogelijk. Een oddschecker is een soort vergelijker die contacten heeft met alle grote online bookmakers voor weddenschappen en online casino’s. Op de site kun je met 1 blik zien wat de odds zijn bij diverse aangesloten partijen.

Maar wat zijn nu odds?

Dat is wellicht het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat de Belgische kampioen op enig moment in de Champions League tegen Manchester City moet spelen, een uitwedstrijd. Hoewel in voetbal veel mogelijk is, lijkt het logisch dat Manchester City de grootste kans heeft om deze wedstrijd te winnen. De odds zouden theoretisch dan als volgt kunnen zijn: overwinning Manchester City 1,5, overwinning Club Brugge 6 en een gelijkspel 3. Wie een euro inzet op winst Manchester City krijgt er 1,5 terug enzovoorts.

Deze odds of uitbetalingen die je krijgt bij een juiste voorspelling worden beslist niet zomaar geschat of op een eenvoudige wijze bepaald. Inmiddels doet de computer het werk en daarbij worden zoveel mogelijk variabelen ingebracht: van de uitslagen van eerdere wedstrijden tussen beide clubs tot de ingeschatte vorm van de diverse spelers. De verschillen tussen de bookmakers die een weddenschap aanbieden op deze wedstrijd zullen dan ook niet veel verschillen. Maar ook een klein verschil kan interessant zijn bij een keuze van een van de mogelijkheden. In principe kunnen de odds nog veranderen voordat de wedstrijd begint, bijvoorbeeld door de weersomstandigheden. De ene ploeg presteert wellicht beter in de regen.

Live weddenschappen

Sommige bookmakers bieden ook live weddenschappen aan en daarbij veranderen de odds met regelmaat. Stel dat er bij de bovengenoemde wedstrijd live kan worden ingezet. Dan veranderen de odds uiteraard meteen als een van beide ploegen scoort. Het is dan mogelijk om opnieuw in te zetten op basis van de nieuwe odds. Het zal duidelijk zijn dat naarmate de wedstrijd vordert en er lijn in komt, de odds lager worden voor de verwachte uitkomst. Een stand van 3-0 voor een van beide partijen maakt immers vrijwel alles duidelijk. Zelf online een gokje wagen? Dat kan via de bookmakers in ons overzicht.