Welkom bij Bookmakers.be

Momenteel niet beschikbaar

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Als gevolg daarvan kunnen we momenteel ons betrouwbare overzicht van bookmakers voor België niet tonen.

Als u 24 jaar of ouder bent en in Nederland woont, kunt u terecht op onze Nederlandse website VoetbalGokken.nl. Daar vindt u een actueel aanbod voor Nederland.

Onrust in Engeland over sponsoring voetbalclubs

10 oktober 2022

In Engeland is grote onrust ontstaan vanwege een artikel over Skybet in de kwaliteitskrant The Guardian. Deze grote bookmaker in Engeland valt minder op, omdat het de aandacht vooral heeft gericht op de clubs onder de Premier League. Aan de overkant van het kanaal is er ook nog betaald voetbal op diverse niveaus onder de Premier League en Skybet roert zich zowel de tweede, derde en vierde divisie.

Discutabele affiliate-contracten

Behalve zichtbaarheid door middel van reclame, sponsoring en naamgeving, maakte The Guardian bekend dat Skybet de clubs ook als affiliate gebruikte. Daarbij plaatsen de clubs een link naar Skybet op hun pagina. Indien een fan gebruik maakte van de link om een gokje te wagen bij Skybet , ontving de club mogelijk een vergoeding. In het algemeen was dit een percentage van het geld dat de betreffende gokker verloor op Skybet. Daarbij waren er zelfs ‘lifetime’ contracten waarbij de club van ieder nieuw verlies van de speler een percentage zou blijven ontvangen.

De contracten hebben minstens 6 jaar gelopen en werden behoudens doorlopende verplichtingen beëindigd in het seizoen 2018/2019. Dat was in de periode dat er steeds meer verzet ontstond over een te nauwe band tussen bookmakers en voetbalclubs. Overigens is Skybet nog steeds de grootste sponsor van de Engelse voetbalclubs in de lagere divisies.

Hoeveel geld ging gepaard met de affiliates?

Het systeem van affiliate is legaal in zowel Engeland als België mits duidelijk wordt aangegeven dat de site een vergoeding ontvangt bij het gebruik van de links. Het is echter uiteraard enigszins gênant als in dit geval de voetbalclub geld krijgt indien een goedbedoelende fan geld verliest bij een gokje. Ook indien de club zich verder neutraal opstelt ten opzichte van het gokken, blijft er een bijsmaakje aanwezig. De clubs in Engeland gaven geen uitsluitsel over de opbrengsten van de contracten met Skybet behoudens een kleine club op het vierde en laagste niveau. Daar werd ongeveer £ 5.000 per jaar overgemaakt door Skybet. Op basis daarvan schatten experts dat in de tweede divisie waar gevochten wordt voor promotie naar de belangrijkste competitie ter wereld de financiële bijdragen zeer omvangrijk moeten zijn geweest.

Hoewel er op geen enkele wijze wetten zijn overtreden, wordt deze kwestie in Engeland hoog opgenomen. Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat gedeelde belangen van bookmakers en sportclubs geen goed idee zijn om risico’s uit te sluiten. Ook in België is dit inmiddels een breed gedragen mening.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.