SBTech geteisterd door cyberaanval; vele sites tijdelijk offline

15 april 2020

Eind maart waren er plotseling veel bookmakers die offline gingen. En dat was uiteraard niet zonder reden. SBTech werd geteisterd door een cyberaanval en op dit systeem zijn veel van de bookmakerwebsites gebaseerd. Ruim 50 sportsbooks van over de hele wereld gingen offline in het weekend van 29 maart.

Cyberaanval: grote dreiging voor de bookmakers?

Hackers zijn in alle perioden van het jaar actief, daarvan is de hele wereld inmiddels doordrongen. Zij raken niet alleen overheden of instanties die hieraan gerelateerd zijn. Ook particulieren en kleine en grote bedrijven worden erdoor getroffen. In een tijd waarin vrijwel ieder mens aan huis gekluisterd is, is de online wereld belangrijker dan ooit tevoren. Cyberaanvallen zijn dan ook erg vervelend.

Eind maart was het de beurt van de bookmakers. Grote spelers zoals ComeOn, Bethard, 10bet, Virgin Bet en NetBet waren gedurende enkele dagen offline. SBTech, de technologieprovider die achter het systeem van deze websites zit, had last van een cyberaanval. Toch viel het deze keer mee. Het was geen DDOS-aanval en het beveiligingssysteem van SBTech had de aanval accuraat opgespoord. Daardoor werd de dreiging op tijd ontdekt. Waarom de websites toch offline gingen? Dit heeft SBTech zelf gedaan uit voorzorg. Externe specialisten hebben in de tijd dat de websites offline waren een onderzoek uitgevoerd. Toen het sein veilig werd gegeven, konden de websites weer online geplaatst worden.

Een goede beveiliging voor bookmakers

Dat de storing slechts een paar dagen duurde, toonde aan dat de cyberaanval niet ernstig was. SBTech maakte kort na de storing ook bekend dat alle klantgegevens veilig versleuteld waren. Bovendien was er geen sprake van een datalek. SBTech is slechts een van de bedrijven die deze systemen ontwikkelt, maar uiteraard hebben alle bookmakers een soortgelijk systeem als basis voor hun website. Voor deze systemen zijn vele kwaliteitscontroles en tests. De regelgevende instanties zien hierop toe. Een veilig gevoel dus, voor iedereen die graag een gokje waagt bij de bookmakers.

Een goede tijd voor een storing

Hoewel het misschien niet logisch klinkt, is de coronatijd een goede tijd voor storingen. Op dit moment betekent het namelijk minder winstverlies dan anders. Veel sportevenementen en andere grote evenementen, zoals het Songfestival, zijn afgelast. Daardoor kan er ook niet op gewed worden. Maar gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de e-sports. Op deze website vind je een overzicht met betrouwbare bookmakers.