Verplichte pauze heeft invloed op spelgedrag

29 maart 2022

In België zijn er honderdduizenden die af en toe een gokje wagen op voetbal, een andere sport of spelen in een online casino. Dat is ter ontspanning of juist om een wedstrijd meer spannend te maken. Maar er is ook een groep die zeer intensief gebruik maakt van de mogelijkheid  die de exploitanten met vergunning bieden wat betreft kansspelen op afstand. Om te voorkomen dat dergelijke spelers te veel risico’s lopen om gokverslaafd te worden, zijn er diverse grenzen gesteld. Zo is er een maximaal bedrag dat dagelijks gestort mag worden op een account en hanteren sommige bedrijven een maximaal aantal uren waarop een speler de site kan bezoeken. Is een verplichte pauze ook een optie? Dat werd recentelijk onderzocht in Engeland.

Verrassende uitkomsten groot onderzoek

Het Journal of Gambling Studies publiceerde onlangs de uitkomsten van een omvangrijk onderzoek in Engeland. De studie werd uitgevoerd door Mark Griffiths en Michael Auer, een bekend duo op dit gebied en vond plaats in de periode 23 juni tot en met 20 september 2021. Daarbij hebben de onderzoekers zich niet speciaal gericht op probleemgokkers maar op de gehele groep die bij de betreffende exploitant speelde. In de eerste dagen van 23 juni tot 15 augustus waren er geen restricties. Daarna werden de deelnemers gedurende een uur geblokkeerd nadat ze voor de 10e keer een inleg hadden gedaan op een dag. Terwijl zonder restricties 27% van de gokkers stopte na de 10e inleg, gold dat voor maar liefst 68% met de verplichte onderbreking. De groep die geen geld meer stortte op een dag nam dus flink toe.

De conclusies van het onderzoek

Hoewel de studie niet specifiek was gericht op mogelijke overbesteding van een aantal gokkers waren de uitkomsten voor de onderzoekers zeker verrassend. Het aantal spelers dat de sessie beëindigde na een verplichte onderbreking was beduidend hoger dan vooraf was verwacht. Een verplichte onderbreking zou derhalve een optie kunnen zijn om spelers die erg intensief bezig zijn voor een korte periode een pauze te gunnen. In België wordt momenteel ingezet op een maximaal bedrag dat dagelijks op de account mag worden gestort, behoudens voor spelers die daar -na overleggen van gegevens- van uitgezonderd zijn. Hiermee wil de overheid voorkomen dat verliezen worden geleden die consumenten zich niet kunnen permitteren. In Nederland rekent de regering nog op zelfregulering van de vergunninghouders. Zo is het bij het staatsbedrijf TOTO maximaal mogelijk om 8 uur per dag op de site in te loggen.