Voetbal en corona: is sporten weer veilig?

3 juni 2020

Een wereld zonder sport leek maar moeilijk voor te stellen. Tot de coronacrisis uitbrak. Wereldwijd werden er heel wat sporten uitgesteld of zelfs helemaal afgelast. Het professionele voetbal stond ook op die lijst en lag gedurende enkele maanden stil. Maar momenteel staan de voetballers weer in de startblokken. Is het helemaal veilig en gaan andere sporten nu ook snel weer van start?

Is voetbal op het veld helemaal veilig?

Buiten is het veiliger als het over corona gaat. Wanneer de ventilatie goed is, zoals buiten uiteraard het geval is, loop je minder kans om corona op te lopen. Het gaat bij voetbal echter wel om een contactsport. Dat houdt in dat je elkaar ook regelmatig aan zult raken tijdens het spel. Houdt dat een risico in? Die 1,5 meter afstand die verplicht is, kan zo niet gewaarborgd worden. Als speler ga je immers voor het balbezit en als je daarvoor dicht bij een andere speler moet komen, dan doe je dat.

Vasco da Gama: halve selectie positief getest

Het Braziliaanse team Vasco da Gama kreeg deze week slecht nieuws. Het halve team blijkt namelijk besmet te zijn met corona. De tests waren positief. De spelers zijn in isolatie geplaatst. Groepstrainingen waren al niet toegestaan, maar er werd nog wel individueel getraind in Brazilië. Het virus is zeer besmettelijk, maar nu men in Europa weer langzaam start met voetbal, lijkt dat goed te gaan.

De kleedkamer of het veld

Virologen zeggen dat het niet gaat om de risico’s die voetballers lopen op het veld. De zaken erom heen zorgen voor grotere risico’s. Denk hierbij aan de kleedkamers, wat toch besloten ruimtes zijn waar het virus kan blijven hangen. Maar ook omhelzen op het veld is niet toegestaan, je mag onder geen beding uit elkaars bidon drinken en carpoolen naar uitwedstrijden is uit den boze. De virologen zeggen tegelijkertijd dat spelers slechts een paar seconden met elkaar in aanraking komen als ze op het veld zijn. Dat zou dus te kort zijn om het virus over te dragen. Daaruit zou je dus kunnen afleiden dat ook andere buitensporten weer veilig zijn.

Waar is voetbal weer van start gegaan?

Bepaalde landen, waaronder ook Nederland en België, hebben aangegeven dat de competitie dit seizoen niet meer hervat zal worden. Andere landen, zoals Noord-Ierland en Finland, zijn hierover nog in twijfel. De meeste Europese landen kiezen er echter voor om de sport weer te hervatten. Duitsland startte een aantal weken geleden al met de Bundesliga. 28 van de 34 speelronden zijn inmiddels achter de rug, wat betekent dat er nog 6 te gaan zijn. De Premier League wordt binnenkort ook weer hervat: die staat voor 17 juni op de agenda.

Wedden op voetbal of andere sporten

Nu het voetbal in diverse landen weer van start gaat en andere sporten, zoals de Formule 1, snel zullen volgen, is het goed om het laatste nieuws op de voet te volgen. Want wanneer de sporten weer starten, kun je via de bookmakers natuurlijk ook weer een gokje wagen. Op deze website vind je een overzicht van betrouwbare bookmakers.