Weddenschappen uit het verleden zijn nuttig voor de toekomst

6 januari 2020

Was het wedden op voetbal afgelopen jaar minder winstgevend dan gehoopt? En is het je niet gelukt om die tendens in de eerste weken van 2020 te doorbreken? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen! Want nu het jaar nog jong is, kun je jezelf in alle rust een nieuwe gewoonte aanleren: het bijhouden van een eigen track record. Door je successen en verliezen goed te documenteren, merk je vanzelf wat goed gaat en wat er beter kan. Zo kun je van 2020 alsnog een succesvol wedjaar maken.

Een track record bijhouden: waarom zou je dat doen?

Elke voetbalwedstrijd is weer anders. Je kunt je dus afvragen of het wel zinvol is om naar je resultaten uit het verleden te kijken. Toch ben je in goed gezelschap als je ervoor kiest om minutieus bij te houden welke voetbalweddenschappen je hebt afgesloten en wat ze hebben opgeleverd. De meeste professionele voetbalwedders gaan op deze manier te werk omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze lering kunnen trekken uit het verleden. Je eigen track record vertelt je namelijk precies welke competities en clubs de meeste winst op hebben geleverd. En wat te denken van het soort weddenschappen? Dat je het interessant vindt om geld in te zetten op de eerste doelpuntenmaker wil niet zeggen dat dit ook de meest winstgevende optie is. Ga je voor de hoogst mogelijke winst dan moet je naar de feiten kijken en niet naar je gevoel luisteren. Het is een kwestie van de juiste keuzes maken, ook op moment dat je snel moet beslissen. Een document waarin zwart op wit staat wat het beste werkt, stuurt je binnen no time de juiste richting op.   

Dit moet je bijhouden om er de juiste lessen uit te leren

Het bijhouden van een track record klinkt misschien als een hele klus. In de praktijk valt dat gelukkig wel mee. Je moet alleen wel geduld hebben voordat jouw track record een betrouwbaar beeld geeft. Uit vijf of tien voetbalweddenschappen kun je simpelweg weinig nuttige informatie halen. Je hebt echt tientallen voorspellingen nodig voordat je track record stukje bij beetje betrouwbaar begint te worden. Begin er dus maar snel aan zodat je er in de loop van het jaar profijt van hebt.

Een track record bijhouden is heel eenvoudig. Je hebt alleen maar een schriftje of een excelbestand nodig en je kunt aan de slag. In dat schriftje of bestand houd je zoveel mogelijk informatie bij over je weddenschappen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke voetbalwedstrijden winst of verlies opleveren. Maak het liefst een onderverdeling in de verschillende competities en/of clubs. Misschien blijk je meer succes te hebben bij de Australische A-League dan bij de Eredivisie.
  • Hoe succesvol elk soort weddenschap is. Is een over/under weddenschap doorgaans winstgevender dan een Draw No Bet of juist niet?
  • Hoe hoog de quoteringen zijn en hoeveel winst/verlies je maakt met elke weddenschap.
  • Het belang van de wedstrijd. Staat er veel op het spel (zoals in de knock-outfase van de Champions League) of valt er weinig meer te winnen (zoals aan het eind van het seizoen als de balans grotendeels is opgemaakt)?

Het succes van je track record hangt af van de hoeveelheid informatie die je verzamelt. Hoe meer je weet over weddenschappen uit het verleden, hoe beter je in de toekomst kunt bepalen welke keuzes je moet maken. Natuurlijk moet je niet alles af laten hangen van je track record. Maar in combinatie met de actuele voetbalstatistieken en een beetje gezond verstand vormt de eigen track record de basis van toekomstig succes.