Zlatan Ibrahimovic krijgt slechts milde straf

6 juni 2021

Wellicht dat Zlatan Ibrahimovic inmiddels in de nadagen van zijn imposante voetbalcarrière is beland, maar toch doet de topvoetballer nog regelmatig van zich spreken. Gaat hij nu wel of niet spelen voor het Zweedse elftal en zoekt hij een nieuwe topclub na AC Milan? Er was echter ook wat minder florissant nieuws over de soms eigenzinnige topscorer. In de Zweedse kranten dook namelijk het bericht op dat Zlatan Ibrahimovic mede-eigenaar is van Bethard. Dit Zweedse gokbedrijf is gevestigd op Malta. Het is voor professionele voetballers echter verboden om een aandeel te hebben in bedrijven waarbij ook gegokt kan worden op competities waaraan de betreffende speler deelneemt.

Een plotseling einde aan de bijzondere carrière?

De Europese voetbalbond UEFA moest de strafmaat bepalen, omdat duidelijk was dat de speler inderdaad een aandeel had verworven in Bethard. De maximale straf voor dit vergrijp is 3 jaar schorsing voor alle Europese competities en een boete met een maximum van € 100.000. Zlatan Ibrahimovic is inmiddels 39 jaar, een schorsing zou derhalve vrijwel zeker het einde hebben betekend van zijn optreden op het veld. Maar zover kwam het – tot veler verbazing – niet. De Zweedse topvoetballer kreeg slechts een boete van € 50.000. Ook zijn huidige club AC Milan moet een boete betalen van € 25.000.

Verbazing over de milde straf

De UEFA heeft geen toelichting gegeven op de boete voor Zlatan. Er wordt gespeculeerd dat zijn leeftijd en verdiensten voor het voetbal in Europa hebben meegespeeld. Het is in ieder geval geen garantie dat andere spelers die een dergelijke fout maken er ook zo relatief makkelijk vanaf zullen komen. Inmiddels is bekend geworden dat Bethard een nieuwe eigenaar heeft gekregen. Daarbij is niet aangegeven in hoeverre dat iets te maken heeft met de veroordeling van Ibrahimovic. Om verder te kunnen spelen op de Europese velden moest de Zweed zijn aandeel in Bethard van de hand doen. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel Ibrahimovic heeft verdiend aan de transactie.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Ibrahimovic een aandeel heeft genomen in Bethard, omdat matchfixing werd overwogen. Tenslotte verdient de voetballer bij zijn Italiaanse club vele miljoenen per jaar. Het is meer logisch dat hij een bestemming zocht voor zijn vermogen en zonder bijbedoeling een belegging nam in Bethard, uitsluitend gericht op rendement en ten behoeve van zijn toekomst na de sport. In zoverre valt de milde straf van de UEFA ook uit te leggen. Het is echter wel de vraag of er voor vergelijkbare zaken voldoende afschrikkende werking vanuit gaat.