Zweden gaat wekelijkse limiet voor gokken opheffen

3 november 2021

Net als in België werd in Zweden een limiet ingevoerd voor het bedrag dat iemand per week mag storten op zijn account om een gokje te wagen op een sportwedstrijd of te spelen in een online casino.

De vrees was dat tijdens de pandemie de verliezen per individu hoger zouden kunnen oplopen dan gewenst zou moeten zijn. Er werd dan ook een weeklimiet ingesteld die vergelijkbaar was met die in België en omgerekend circa € 500 bedroeg. In tegenstelling tot ons land was datzelfde bedrag ook de limiet voor een wekelijks verlies. Er was behoorlijk veel kritiek op de maatregel, ook van de toezichthouder, omdat de maatregel moeilijk uitvoerbaar zou zijn en veel Zweden naar illegale exploitanten zou drijven. De legale bedrijven meldden een omzetverlies van circa 30%.

Vanaf medio november wordt de limiet voor Zweden ingetrokken

Er is al eerder sprake geweest van het opheffen van de limiet toen in Zweden het aantal besmettingen daalde in de zomer van 2020. Evenals in de rest van Europa zette dat echter niet door en werd het bedrag van circa € 500 vooralsnog verlengd. Voorzover nu bekend is, zal per 14 november het voor de Zweden weer vrij zijn stortingen van iedere omvang te kiezen. Overigens is er in Zweden uiteraard aandacht voor het voorkomen dan jongeren gaan gokken. Ook gokverslaafden worden geweerd bij de online exploitanten.

In België is gekozen voor een ander pad

Bij het begin van de pandemie werd ook in België een limiet vastgesteld voor de wekelijkse storting op een account. Het bedrag werd bepaald op € 500. Daarbij mocht echter wel met een hoger bedrag worden gespeeld als dat op de account beschikbaar was. In tegenstelling tot de Zweedse situatie werd er in België al gauw op aangedrongen om de limiet naar beneden bij te stellen. Een gemiddelde speler zal immers niet gauw het risico willen lopen om iedere week € 500 te kunnen verspelen. Om die reden werd de wekelijkse maximale storting verlaagd naar € 200.

Spelers die om grotere bedragen willen spelen, kunnen daar een vergunning voor aanvragen, waarbij moet worden aangetoond dat de betreffende persoon over voldoende inkomsten of vermogen beschikt. In Nederland, waar het legale gokken pas mogelijk is sinds 1 oktober, hebben de autoriteiten ook overwogen om een limiet in te voeren. Daar is het in de praktijk niet van gekomen. Het is dan ook beslist interessant om te zien welk systeem zich in de nabije toekomst zal bewijzen.

Online een gokje wagen? De bookmakers in ons overzicht staan allen onder toezicht van de Kansspelcommissie.