Welkom bij Bookmakers.be

Momenteel niet beschikbaar

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Als gevolg daarvan kunnen we momenteel ons betrouwbare overzicht van bookmakers voor België niet tonen.

Als u 24 jaar of ouder bent en in Nederland woont, kunt u terecht op onze Nederlandse website VoetbalGokken.nl. Daar vindt u een actueel aanbod voor Nederland.

Juridisch onderzoek naar omvangrijk matchfixingschandaal in het tennis

24 april 2023

Voetbal is de meest populaire sport in ons land of hef nu gaat om toeschouwers of afgesloten weddenschappen. Bij matchfixing is deze sport dan ook de meest verdachte. Dat het ook anders kan lopen blijkt uit een onderzoek dat recent is gestart op het gebied van tennis. Het zou daarbij gaan om 350 wedstrijden waaraan een criminele organisatie ongeveer €8 miljoen zou hebben verdiend in de periode 2014 tot en met 2018. Inmiddels zijn 28 personen opgepakt die verdacht worden van oplichting door het manipuleren van wedstrijden. Dat er zo lang en met zoveel wedstrijden kon worden gerommeld, hield verband met het feit dat vooral op kleinere toernooien werd gegokt en bij wedstrijden van lager geplaatste spelers.

Een toevallig incident

Zoals wel vaker kwam de zaak aan het rollen door een toevallig incident. Twee personen zetten bij een kiosk van een bookmaker €5.000 in op een tenniswedstrijd in Armenië. De weddenschap was winnend en de uitkering zou €13.000 moeten zijn. De bookmaker vond het echter vreemd dat er zoveel was ingezet op die betreffende wedstrijd op een onbetekenend toernooi in Armenië en blokkeerde om die reden de uitbetaling voorlopig. Dat pikten de gokkers niet en deze dienden een klacht in bij de Kansspelcommissie. Dat was achteraf een zeer slechte keuze. Uit het onderzoek dat volgde kwam de naam ‘Grigo S’ bovendrijven. Hij stond blijkbaar aan het hoofd van een bende die ongeveer 180 professionele tennissers kon beïnvloeden en ze betaalde voor gewenste uitslagen.

Ook een Belgische tennisser is verdachte

Een relatief bekende Belgische tennisser, wiens naam uit privacyoverwegingen hier niet wordt genoemd, behoort tot de verdachten. Deze heeft alle beschuldigingen als onzin weersproken. Vooralsnog is hij door de ITA geschorst voor wedstrijden in afwachting van afronding van het onderzoek. Een Marokkaanse tennisser is inmiddels voor het leven verbannen uit het professionele tennis. Volgens de aanklager heeft deze speler in totaal 135 wedstrijden gemanipuleerd ten behoeve van gokresultaten.

Matchfixing minder aantrekkelijke door grotere kans op ontdekking

De kwestie maakt wederom duidelijk dat matchfixing vaak plaatsvindt in de lagere regionen van de sport waar de aandacht minder naar uitgaat. Ook aan de zijde van de oplichters zullen er soms fouten worden gemaakt zoals uit deze zaak blijkt. Samenwerking tussen bookmakers en de toezichthouders is bij de bestrijding van matchfixing van het grootste belang. Patronen van opvallende inzetten en winsten kunnen worden ontdekt indien deze informatie wordt gedeeld zonder de privacy te schenden. Een grotere kans op ontdekking maakt deze vorm van oplichting minder aantrekkelijk.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.