Nieuwe campagne Kansspelcommissie, voorkom beginnersfouten

21 december 2022

Inmiddels is het in ons land al enkele jaren mogelijk om legaal een weddenschap af te sluiten bij een van de bookmakers met vergunning. Maar iedere dag zijn er ook weer spelers die voor de eerste keer een gokje doen, zeker in deze tijd van het WK. Daarom heeft de Kansspelcommissie onlangs een nieuwe campagne gelanceerd voor meer bewustmaking. Alles draait om de illusie van controle.

Voorkom beginnersfouten

Veel spelers hebben het idee dat er complete controle is. Met het WK leken de uitslagen bijna al vast te staan. Brazilië, Argentinië en Nederland werden door velen gezien als de drie grootste kanshebbers. Inmiddels zijn alle drie de teams huiswaarts gegaan. Hieronder nog een aantal beginnersfouten die je kunt voorkomen.

  1. Ga niet gokken bij een illegale bookmaker

Op de site van de Kansspelcommissie kan je zien welke bookmakers een vergunning hebben in België. Kies je voor een illegale bookmaker, dan loop je de volgende risico’s:

  • Het spel verloopt niet eerlijk.
  • Je krijgt eventuele winsten niet uitbetaald.
  • Je kan nergens terecht met klachten en overtreedt de wet.
  1. Weet wat je doet

Gokken is niet moeilijk en de meeste legale online bookmakers geven je ook voldoende informatie. Het is net als met alle andere zaken in het leven gewoon verstandig dat je eerst de belangrijkste regels even uitzoekt voordat je begint. Dat voorkomt mogelijke teleurstellingen.

  1. Kijk naar de winkansen

Misschien ben jij een expert als het gaat om een bepaalde sport. Maar vergis je niet, de quoteringen of te wel de winkansen worden vandaag de dag op wetenschappelijke wijze vastgesteld. Dat wordt al duidelijk als je deze odds vergelijkt bij de diverse legale bookmakers. Grote verschillen zal je zelden meemaken, omdat de computerprogramma’s zijn gebaseerd op dezelfde informatie en een gelijke verwerkingsproces kennen. Uiteraard zijn er ook met enige regelmaat winnaars van grote bedragen met enorme odds. Dat kan je vergelijken met een winnend lot in een loterij. Het gebeurt, maar is zeldzaam. Al is complete controle onmogelijk, zoals de campagne van de Kansspelcommissie laat zien, toch vertellen quoteringen je veel over je kansen.

  1. Geen budget vaststellen

Misschien zal het jou niet overkomen omdat je te nuchter bent en precies weet wat je doet als je gaat gokken. Toch is het gewoon verstandig om eerst duidelijk voor jezelf een budget vast te stellen. Bepaal op basis daarvan ook hoeveel je per individuele weddenschap wilt inzetten. Meteen je hele budget op een kaart zetten is avontuurlijk maar dat duurt ook niet lang.

  1. Verlies terugwinnen

Verlies van geld bij gokken is vaak emotioneler dan winnen al klinkt dat gek. Iedere beginnende gokker zal dat ervaren. Toch is de verleiding groot dat je na meerdere weddenschappen achter elkaar te hebben verloren, een poging doet je verlies terug te verdienen ook indien je budget op is. Na zoveel pech ben je immers aan de beurt voor winst. Dat noemt men ook wel de gokkers misvatting. Iedere weddenschap is een nieuwe, waarbij het verleden geen rol speelt. Accepteer je verlies en probeer het wellicht later nog eens al er weer budget is.